Ingver je najpomembnejše zelišče, ki ne sme manjkati v vaši shrambi. V trgovinah lahko kupimo sveži ingver (korenina), suhi mleti v prahu, kandiran v lističih in koščkih, čaj ter bonbone. Okus ingverja je rahlo pekoč, sladek in kisel. S svojim pekočim delovanjem greje in krepi obtočila in je koristen pri odpravljanju škodljivih bakterij in zajedalcev v telesu. Ker nas greje pa je najbolj priporočljiv v jesensko-zimskem obdobju.
Ingver nam koristi pri različnih težavah, Sveži ingver lahko uporabimo tudi pri revmatičnih oboljenjih, oteklinah in glavobolih, najbolj učinkovit pa je pri prehladih, želodčnih in prebavnih težavah. V indijskem zdravilstvu se uporablja pri odpravljanju težav pri depresiji. Seveda pa ima koristi tudi na krepitev telesa. Zelo pomemben je tudi v afrodizični kulinariki, še posebej za moške.
Sama ingver uporabljam za Ingverjevo juho, v presnih tortah in kolačkih ter piškotih, najraje pa imam kandirane ingverjeve kocke.
Za okladek potrebujemo:
1 l vode
15 gramov ingverja v prahu
Vodo zavremo, vanjo damo ingver v prahu in pustimo rahlo vreti 20 minut. Ohladimo na sobno temperaturo, namočimo gazo in položimo na čelo ali vnete dele telesa.
Obkladek iz svežega ingverja:
1/2 ingverja narežemo na tanke lističe in ga položimo na boleče mesto povijemo čez noč.
Viri:
Ščepec rešitve, Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar, Nadja Baćac
Naša Prehrana, Petar Papuga
Veganstvo za začetnike, Ruediger Dahlke