Alge so morske rastline, podobne morski travi. So izredno hranilne.
Alge so morske rastline, podobne morski travi. So izredno hranilne. Vsebujejo raznovrstne vitamine kot so vitamin A, B1, B2, B6 in niacin, pa tudi vitamin C, pantotensko in folno kislino. Vsebujejo pa tudi nekaj mineralov.
Alge pomagajo tudi ljudem, katerim ščitnica premalo deluje in tistim, ki jim primanjkuje broma, mangana in kalija. Alge prav tako vsebujejo veliko železa in klorofila.
Priporočljivo je, da bi alge uživali vsi, vsak dan. Delujejo razstrupljevalno, namreč odstranjujejo težke kovine iz telesa, poleg tega pa čistijo črevesje in izboljšujejo prebavo.
Kombu alge imajo lahko tudi do 1000x več joda kot morske ribe. Odlično se podajo k juham in enolončnicam, pa tudi k žitaricam in stročnicam (da so lažje prebavljive).
Vakame alge vsebujejo desetkrat več kalcija kot mleko. Vsebujejo kar veliko magnezija. Lepo se podajo k juham, enolončnicam, solatam, stročnicam in zelenjavnim jedem.
Nori alge so posebej bogate z beljakovinami. Uporabljamo jih predvsem za sushi, lahko pa jih tudi narežemo na tanke trakce in dodajamo solatam, juham, testeninam).