December je čas, ko v našem domu obvezno diši po pečenih sladicah. Tokrat smo se lotili peke veganskega in brezglutenskega brownieja.
Veganski brezglutenski brownie cheesecake s sadjem / Brownie cheesecake with fruit
Veganski in brez glutena
Recept je prirejen po več receptih z interneta. Pomembno mi je bilo, da je pripravljen le iz osnovnih sestavin. Če želimo bolj kremast cheesecake sloj lahko notr vmešamo tudi veganski sirni namaz, jaz sem se predelanim izdelkom želela izogniti.
Na koncu lahko uporabimo sveže sadje (kot je vidno na fotografiji) ali pa sadje pokuhamo z malo sladkorja in koruznega škroba in kot "swirl" vmešamo v cheesecake. Recept je odlično uspel z malinami, vrhunski je bil tudi s kuhanimi višnjami. Brownie lahko uporabimo le za podlago ali pa prišparamo 1/4 mase in jo potresemo po vrhu. Najboljši je iz hladilnika (čez noč ????).
Za brownie sloj potrebuješ:
60 g grenkega kakava
115 g mandljeve moke
40 g nasekljane veganske temne čokolade
1 sladkor burbonska vanilija
1/2 čajne žličke soli
1/4 čajne žličke sode
100 g rastlinskega olja
100 - 120 g jabolčne čežane
150 g sladkorja
Sestavine zmešamo in pritisnemo v pekač obložen s peki papirjem.
Za cheesecake sloj potrebuješ:
400 g silken tofuja
100 g indijskih oreščkov, čez noč namočeni v vodi
50 g sladkorja
2 žlici koruznega škroba
1 sladkor burbonska vanilija
Poljubno lahko dodaš tudi kvasne kosmiče. Če želiš, da je tudi cheesecake sloj gost (enako kot da bi pripravljal klasično cheesecake torto) dodaj namesto 100 gramov indijskih oreškov 200 gramov in žličko limoninega soka. Meni je všeč, ker zadeva z manj oreščki pride lažja in malo bolj sočna kot klasična veganska cheesecake torta. Klasični cheesecake sicer pripravljam iz navadnega tofuja in oreščkov v razmerju 2:1 in dodam malo rastlinskega mleka.
Prelij čez brownie sloj. Jaz sem dodala sveže maline (priporočam vroče višnje!), lističe mandljev in čokolado. Peci 50 minut na 180 stopinjah Celzija.