1,2,3 in slastni, hitro pripravljeni, veganski zavitki brez glutena so že na mizi :)
Sestavine:
- rižev papir
- stekleni rezanci
- poljubna zelenjava (npr. paradižnik, oražno in rumeno korenje, zelena, rumena in rdeča paprika in zelje)
- oluščen sezam
- shoyu ali tamari omaka
- morska sol Rastoča Jablana
Omaka #1:
- temni ali svetli tahini
- sok 1 limone
- javorjev sirup
- voda
- morska sol Rastoča Jablana
Omaka #2:
- sladko kisla čili omaka
Postopek:
Korenček olupimo in narežemo na tanke rezine. Paprikam odstranimo semena in jih narežemo na rezine. Zeljno glavo prerežemo čez polovico in jo narežemo kot ostalo zelenjavo, enako naredimo s paradižniki. Steklene rezance damo v vrelo vodo, jih rahlo zrahljamo in pustimo stati 5 minut. Nato jih odcedimo. Dodamo jih k zelenjavi. Premešamo. Začinimo s soljo in shoyu ali tamari omako. Ponovno premešamo. V drugo posodo nalijemo mlačno vodo. V to vodo potopimo riževe lističe za par sekund, da se zmehčajo. Vzamemo listič in posujemo nanj malo sezamovih semen. Dodamo zelenjavo. Več kot bo nadeva, večji bodo spomladanski zavitki. Riževi lističi se kar sami lepijo, tako da praktično ne rabimo nobenih dodatkov. Lahko ga pojemo surovega, lahko pa ga spečemo (v ponvi ali pečici - pečemo jih na 180°C približno 10 minut).
Omaka 1#:
Omako naredimo po občutku. V posodico damo tahini, malo limoninega soka, malo soli, javorjevega sirupa in vode.
Omaka 2#:
Omako nalijemo v simpatično posodico.
Odlično je, mmmm!