Poštnina 3,50 €. Nakup nad 50 € brezplačna poštnina.
Klikni za skok na akcijo APRIL
menu
menu
{{miniCart.total_count}}

Rjavi lan - superživilo

Rjavi lan - superživilo
Napisala: Jožica Gregorič 28. May 2020 3 min branja

Rjavi lan - superživilo

Koristi uživanja  lanenih semen

Lanena semena so bila stoletja cenjena zaradi svojih zdravstveno-zaščitnih lastnosti. Že Karl Veliki je svojim podložnikom naročil, naj za svoje zdravje jedo lanena semena.  Zato ni čudno, da so si pridobila ime Linum usitatissimum, kar pomeni "najbolj uporabno". Danes lanena semena spadajo med  "super živila", saj več znanstvenih raziskav kaže na njihove zdravstvene koristi.

Lanena semena so ena od najstarejših poljščin. Obstajata dve vrsti, rjava in zlata, obe sta sta enako hranljivi. Običajna pri obroku dodamo 1 žlico mletih lanenih semen, kar zadostuje za 1 dan. Že ena žlica zagotavlja dobro količino beljakovin, vlaknin in omega-3 maščobnih kislin, poleg tega pa je bogat vir nekaterih vitaminov in mineralov.

Ena žlica mletih lanenih semen vsebuje:
Kalorije: 37
Beljakovine: 1,3 grama
Ogljikovi hidrati: 2 grama
Vlaknine: 1,9 grama
Skupna maščoba: 3 grame
Nasičene maščobe: 0,3 grama
Mononasičene maščobe: 0,5 grama
Polinenasičene maščobe: 2,0 grama
Omega-3 maščobne kisline: 1,597 mg
Vitamin B1: 8% RDI
Vitamin B6: 2% RDI
Folat: 2% RDI
Kalcij: 2% RDI
Železo: 2% RDI
Magnezij: 7% RDI
Fosfor: 4% RDI
Kalij: 2% RDI

Zanimivo je, da koristi lanenih semen pripisujejo predvsem veliki količini omega-3 maščobnim kislinam, lignanom in vlakninam, ki jih vsebujejo. Če ste vegetarijanec ali ne jeste rib, so lanena semena lahko vaš najboljši vir maščob omega-3. So bogat vir alfa-linolenske kisline (ALA).  ALA je ena od dveh pomembnih esencialnih maščobnih kislin, ki jih moramo dobiti iz hrane, ki jo zaužijmo, saj jih telo samo ne proizvaja. Študije na živalih so pokazale, da ALA v lanenih semenih preprečuje odlaganje holesterola v krvnih žilah srca, zmanjša vnetje v arterijah in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.
Lanena semena so bogat vir lignanj, ki lahko zmanjšajo tveganje za raka. Lignani so rastlinske spojine, ki imajo antioksidativne in estrogenske lastnosti, oboje pa lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka in izboljša zdravje. Zanimivo je, da lanena semena vsebujejo do 800-krat več lignanov kot druga rastlinska hrana. Različne študije so pokazale da so lanena semena zelo koristna za ženske in moške. Pri ženskah zmanjšujejo tveganje za raka na dojkah, pri moških pa zmanjšujejo raven markerjev na prostati. V raziskavah na živalih pa so študije pokazale da lanena semena lahko preprečijo rak debelega črevesja in kože.
Samo ena žlica lanenih semen vsebuje 3 grame vlaknin, kar je 8–12% dnevnega priporočenega vnosa. Poleg tega lanena semena vsebujejo dve vrsti prehranskih vlaknin topnih (20–40%) in netopnih (60–80%).  Ta vlakninski duet fermentira bakterije v debelem črevesu, nabira blato in ima za posledico rednejše gibanje črevesja. Po eni strani topne vlaknine povečajo konsistenco vsebine v črevesju in upočasnijo hitrost prebave. Pokazalo se je, da to pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in nižji ravni holesterola.  Po drugi strani pa netopna vlakna omogočajo več vode, da se veže na blatu, poveča njihovo količino in povzroči mehkejše blato. To je koristno za preprečevanje zaprtja in za tiste, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja.

Lanena semena so odličen vir rastlinskih beljakovin.  Lanene beljakovine so bogate z aminokislinami: argininom, asparaginsko kislino in glutaminsko kislino (26, 27). Številne študije na živalih pa so pokazale da pomagajo pri imunski funkciji, preprečujejo tumorje in imajo protiglivične lastnosti.

Z lanenimi semeni si lahko pomagamo tudi pri različnih dietah, saj lanena semena preprečujejo lahkoto in zmanjšujejo apetit. Lanena semena si med obroki zmešamo v pijačo, smuti ali jogurt. Upočasni prebavo v želodcu, kar sproži kopico hormonov, ki nadzorujejo apetit in zagotavljajo občutek polnosti.  Vsebnost prehranskih vlaknin lanenih semen lahko pomaga uravnavati težo, tako da zavira lakoto in poveča občutek polnosti.

Kje vse lahko uporabimo lanena semena:

Mleta lanena semena uporabimo v smutijih, sokovih, jogurtih in drugih napitkih, v granolah in kosmičih. Lahko potresemo na namaze tudi marmelado. Uporabimo jih lahko kot vezivno sredstvo namesto jajčka v palačinkah, bisktivih, muffinih.

Laneno olje

Če uporabljate laneno olje, ga ne pozabite shraniti na hladnem, temnem prostoru in ga uporabljajte pri kuhanju na nižji temperaturi, da ohranite svoje hranilne lastnosti. Priporočam da uživate 1 žlico lanenega olja zjutraj na tešče. Ravno tako kot mleto laneno seme se tudi laneno olje uporablja za izboljšanje prebavnega zdravja, znižanje  krvnega tlaka in slabega holesterola, zmanjšanje tveganja za nastanek raka in koristijo ljudem s sladkorno boleznijo.

V trgovini najdete:

https://rastoca-jablana.si/trgovina/hrana/semena/lan-rjavi-eko-500g-rastoca-jablana
https://rastoca-jablana.si/trgovina/hrana/semena/lan-rjavi-eko-250g-rastoca-jablana

 

 

https://rastoca-jablana.si/trgovina/hrana/semena/lan-rjavi-eko-500g-rastoca-jablana

 

Priporočam naš recept: Laneni slani keto krekerji 
https://rastoca-jablana.si/blog/lchf-slani-krekerji

Deli z drugimi
Napisala: Jožica Gregorič V svoji mladosti sem se pogosto srečevala z zdravilnimi rastlinami,tako na travniku, kot v kuhinji. Doma nabrana zelišča v obliki čajčka moje mame je bil v zimskih dneh dnevno v ponudbi. S sodelovanjem s podjetjem Soria Natural ter njihovimi zdravilnimi ekstrati sem začela spoznavati resnično moč rastlin. Želja po znanju še več me je pripeljala do izobraževanja Fitoterapije. Tako sem leta 2018 zaključila izobraževanje v Zagrebu kot Fitoterapevtka. Kot Reiki mojster in bioenergijski terapevt pa poskušam rastline zaznati in začutiti njihovo delovanje. Z veseljem delim svoje znanje in svetovanje strankam, ki potrebujejo nasvet.
Preberite še
Bodite prvi obveščeni o akcijah
Prijavite se na e-novice s članki, novostmi in akcijami
Fino se imamo!
Pripravljeno z ljubeznijo
DELOVNI ČAS V BTC:
PON DO PET: 8.00 - 17.00
SOB: 8.00 - 15.00
Se vidimo!
Metta či d.o.o., Italijanska ulica 7, 1000 Ljubljana
@ Copyright Rastoča Jablana