Top veganski biskvit brez glutena iz zelene bananine moke
Najboljši veganski brezglutenski biskvit / Amazing vegan gluten-free cake
Vegan and gluten-free. All dishes are handmade by @clay.elej
The recipe is based on the Bianca Zapatka cake recipe.
ZAKAJ PRAV BANANINA MOKA?
Zadnje dni sem eksperimentirala z bananino moko. Bananina moka se uporablja v brezglutenski prehrani kot nadomestek za pšenično moko v približnem razmerju 1:1. Bananina moka ima veliko lastnosti, ki so telesu bolj prijazne in bolj zdrave kot kupljene mešanice mok. Predvsem naj bi dobro vplivala na črevesno floro in imela nižji glikemični indeks. Moka ne vsebuje nobenih dodatkov. Kupiš jo lahko v trgovini @rastoca_jablana
NA KAKŠEN NAČIN LAHKO UPORABIM MASO/RECEPT?
Masa se super obnese za palačinke, vaflje, brownije in biskvit. Iz nje bi se spekel tudi odličen bananin kruh ali sladki kruh z različnimi dodatki. Biskvit je super osnova za vse vrste tort, v njega se lahko doda različne okuse kot je čokolada, kava ali vanilija. Je najmehkejši brezglutenski biskvit, ki sem ga poizkusila do sedaj.
NE MARAM OKUSA BANANE! KAJ ZDAJ?
Sama moka nima bananinega okusa. Banana v receptu se lahko zamenja z jabolčno čežano, bučnim pirejem ali drugo čežano (mango, hruška, itd.). To bo sicer vplivalo na teksturo biskvita, vendar bi se le-ta še vedno moral speči odlično.
Sestavine:
2,7 dcl sojinega mleka
1 žlica kisa
210 g bananine moke
110 g kokosovega olja
1 žlička bourbon vanilije/bourbon vanilija sladkorja
80 g sladkorja (lahko manj ali več)
2 žlički pecilnega praška
0,5 žličke sode bikarbone
0,5 žličke soli
1 zmiksana banana
Postopek:
Sojino mleko in kis zmešamo in pustimo približno 15 minut. Nato dodano banano in zmešamo v mikserju/blenderju. Dodamo vse ostale sestavine in zmešamo z mešalnikom. Razporedimo po pekaču (1-2 cm debelo) in pečemo 20 minut na 175 stopinjah Celzija.
Avtorica recepta: Anja IG @ nosmoothieplease