Abigenol, polifenoli, slovenska jelka, imunski sistem, protistresno, več energije
Zdravilno moč jelkinega lubja že od nekdaj in zelo dobro poznajo živali, poznala pa so jih tudi starodavna ljudstva. Bela jekla se, kot vsa ostala drevesa, ne more premikati in zaščititi pred vplivi okolja. Skorja jelke se pogosto poškoduje, kar je zelo podobno odprti rani, ki pa je občutljiva in dovzetna za raznorazne infekcije. Zavoljo zaščite proti »okužbi« le ta razvije svojevrstno zaščito v obliki zaščitnih snovi med katere sodijo tudi polifenoli, smole ter eterična olja. Polifenoli so snovi, ki delujejo protimikrobno ter tako ščitijo drevo pred mikroorganizmi in insekti. Imajo tudi antioksidativno delovanje, ki preprečuje nastanek bolezni, ki nastanejo zaradi prostih radikalov. Eden izmed najbolj učinkovitih polifenolov pa je abigenol.
Abigenol, ki ga pridobivamo iz skorje kočevske bele jelke, je izjemno močan antioksidant, je prva in edina popolnoma slovenska naravna učinkovina. Ima izjemno moč, saj je kar dvakrat močnejši kot antioksidant iz francoskega bora. Slednji je poznan po celem svetu in do sedaj veljal za enega najmočnejših antioksidantov na svetu. Pridobivajo ga iz lubja francoskega bora. Raziskave o moči izvlečka lubja slovenske bele jelke so osupnile tudi največje optimiste.
Pozitivni učinki abigenola na zdravje:
*antioksidanti-Antioksidanti so snovi, ki s svojo prisotnostjo zavirajo oksidacijske procese, torej procese, v katerih kot stranski produkt nastajajo prosti radikali. Ti namreč zaradi svoje reaktivnosti sprožajo številne neželene kemijske reakcije in s tem poškodujejo celice.
*polifenoli-Polifenoli so v naravi najbolj zastopana oblika antioksidantov
Med nekatere najbolj znane polifenole poleg abigenola spadajo še:
antociani - barvni pigmenti, ki jih v večjih količinah najdemo v borovnicah, robidah, malinah, češnjah, črnem ribezu in rdečem zelju
izoflavoni – prisotni predvsem v soji in sojinih izdelkih
resveratrol – najdemo ga v grozdju in rdečem vinu
katehini – prisotni v pravem čaju in kakavu
kurkumin – rumen pigment, ki ga najdemo v kurkumi