Poštnina 3,50 €. Nakup nad 50 € brezplačna poštnina.
Klikni za skok na akcijo APRIL
menu
menu
{{miniCart.total_count}}

Koristi in priprava rjavega basmati riža

Koristi in priprava rjavega basmati riža
Napisala: Jožica Gregorič 22. May 2020 3 min branja

Ekološki rjavi basmati riž je lahka in zdrava hrana. Ima veliko hranilnih snovi in vlaknin. Zelo rada ga pripravljam kot prilogo, solato ali rižote.

Koristi rjavega basmati riža

Rjavi basmati riž ima oreškast okus, ki spominja na pečene kokice. Morate ga poizkusiti. Ker ima neverjetne koristi in izvirni okus mu pravijo "Kralj riža". Pridelujejo ga v Indiji, na Kitajskem in v Pakistanu. Mi imamo v ponudbi ekološki rjavi basmati riž iz Pakistana in Indije. Od drugih rižev se razlikuje tudi po fazi staranja, ki je manj kot eno leto, kar poveča trdoto zrn.

Rjavi basmati riž ima dolga in tanka zrna, ki se pri kuhanju povečajo in podaljšajo. Vsebuje veliko vitaminov, makro in mikroelementov ter drugih snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa ter folno kislino, ki je pomembna predvsem za nosečnice. 

Rjavi basmati riž ima tudi veliko vlaknin, ki očistijo črevesje in pomaga pri boljši prebavi. Škrob v rjavem basmati rižu se postopno prebavlja in absorbira, zato je priporočljiv pri dietah. Priporočamo ga tudi pri zmanjševanju holesterola in diabetikom.

Prav tako je treba povedati, da je riž basmati okolju prijazen proizvod, torej ne nabira v sebi težkih kovin in drugih škodljivih snovi.

Ker vsebuje veliko vlaknin in pri prebavi obdaja sluznico želodca, ga lahko uživajo ljudje z gastritisom in razjedo. Vsebuje esencialne kisline in selen. Poleg tega vsebuje kalij - mineral, ki je pomemben za kardiovaskularni sistem in fosfor, ki je potreben za obnovo kostnega tkiva.

Z uživanjem te vrste riža oseba zagotovi vnos potrebne glukoze. Zato lahko rečemo, da ta izdelek obnavlja energijo. Priporočljivo ga je vključiti v prehrano ljudi z ledvičnimi in srčnimi težavami, saj odstrani odvečno sol iz telesa.

Rjavi basmati riž vsebuje veliko amilaze (prebavni encim), zato je priporočljiv tudi za ljudi z insuficienco trebušne slinavke (premalo delujoča trebušna slinavka), cistično fibrozo (poškodbe žlez z notranjim izločanjem) ter akutnim kroničnim hepatitisom in toksemijo pri nosečnicah.

Vsebnost kalcijevega riža v basmatiju je visoka in znaša 347kcal na 100g. Pomembno je upoštevati, da to ne bo vplivalo na krvno sliko, če izdelka ne uporabljate prepogosto.

Kako kuhati rjavi basmati riž?

Rjavi basmati riž se v kuhanju uporablja več tisočletij. Kuhana zrna so odlična priloga z edinstvenim okusom in aromo. Za izboljšanje okusa lahko uporabite različne začimbe, na primer kumino, poper, limonin sok, kot tudi različno zelenjavo in stročnice.

Rjavi basmati riž je primeren tako za meso (perutnina) kot za ribe. Primeren je tudi za slaščice ter kot kombinacija s suhim ali svežim sadjem. Zelo radi pa ga dajejo v solate in druge priloge.

Poznan je kot najbolj uporabna sorta. Ker se očisti le zgornje lupine, obdrži vse otrobe in uporabne snovi. Nepolirani riž zmanjšuje holesterol, stabilizira krvni obtok, izboljša delovanje ledvic in normalizira ravnovesje vode v telesu. Rjavi riž ima 370 kalorij na 100g.

Največ koristi rjavega basmati riža imamo, če ga kuhamo nad paro. Pri kuhanju nad paro se izboljša kakovost riževih lastnosti, vitamini in minerali ostajajo v riževih zrnih, škrob pa se uniči.

Recept

Rizi bizi z beluši

Sestavine:

200g rjavi basmati riž
300g belušev
200g graha
3 žlice gheeja (ali olivnega olja)
1 čebula ali koromač
400ml vode
2 žlici zeliščne soli
2 žlici kvasovih kosmičev

Postopek:

Rjavi basmati riž operemo in odcedimo. Kuhamo ga nad paro pri počasnem vrenju 30 minut. Beluše (šparglje) operemo in narežemo na koščke. Pripravimo grah. Čebulo na drobno nasekljamo.

Na gheeju ali olivnem olju prepražimo čebulo (ali koromač, če ne marate čebule), premešamo in dodamo beluše in grah ter zeliščno sol. Spet mešamo. Pražimo nekaj minut. Dodamo še na pari kuhan rjavi basmati riž, premešamo in še 5 minut podušimo. 

Jed postrežemo na krožniku in potresemo z narezanim peteršiljem in kvasovimi kosmiči (kvasovi kosmiči dajo okus po parmezanu, vsebujejo pa tudi veliko B vitaminov).

Uživajte v omamno dišeči, zdravi in slastni pojedini.

 

Deli z drugimi
Napisala: Jožica Gregorič V svoji mladosti sem se pogosto srečevala z zdravilnimi rastlinami,tako na travniku, kot v kuhinji. Doma nabrana zelišča v obliki čajčka moje mame je bil v zimskih dneh dnevno v ponudbi. S sodelovanjem s podjetjem Soria Natural ter njihovimi zdravilnimi ekstrati sem začela spoznavati resnično moč rastlin. Želja po znanju še več me je pripeljala do izobraževanja Fitoterapije. Tako sem leta 2018 zaključila izobraževanje v Zagrebu kot Fitoterapevtka. Kot Reiki mojster in bioenergijski terapevt pa poskušam rastline zaznati in začutiti njihovo delovanje. Z veseljem delim svoje znanje in svetovanje strankam, ki potrebujejo nasvet.
Preberite še
Bodite prvi obveščeni o akcijah
Prijavite se na e-novice s članki, novostmi in akcijami
Fino se imamo!
Pripravljeno z ljubeznijo
DELOVNI ČAS V BTC:
PON DO PET: 8.00 - 17.00
SOB: 8.00 - 15.00
Se vidimo!
Metta či d.o.o., Italijanska ulica 7, 1000 Ljubljana
@ Copyright Rastoča Jablana