Poštnina 3,50 €. Nakup nad 50 € brezplačna poštnina.
Klikni za skok na akcijo MAREC
menu
menu
{{miniCart.total_count}}

Juha iz leče

Napisala: Jožica Gregorič 2. June 2020 1 min branja

Slastna lečina juha

Iz naše kuhinje je ponovno pridišalo. Tokrat smo skuhali lečino juhico po načelih makrobiotike.

Za 4 osebe potrebujemo:
150g rumene, rdeče, zelene ali rjave leče
1 šopek svežega čemaža
1 strok česna (ni nujno)
1 brokoli
1 korenček
2 jušni žlici sezamovega olja
1,2l vode
1 čajno žličko mlete rimske kumine
1 čajno žličko mlete kurkume
1 čajna žlička mletega kardamoma
1 lovorjev list
sol po okusu
čili po okusu (ni nujno)


V lonec damo lečo in jo prelijemo s svežo mrzlo vodo in kuhamo 10 minut. V lonec obvezno dodamo še lovorjev list. Na sezamovem olju le za nekaj sekund prepražimo sveže zdrobljena semena začimb in kurkumo, nato dodamo ostalo zelenjavo. Dušimo toliko časa, da se malo zmehča (5 minut) in dodamo h kuhani leči. Pustimo, da vse skupaj vre še 2 do 3 minute, dodamo sesekljan čemaž, posolimo in ugasnemo ogenj. V času, ko svežega čemaža ni več, uporabimo por, čebulo, drobnjak ali peteršilj. Dobra je tudi sesekljana rukola, zgodaj spomladi in pozno jeseni pa regratovi listi. Ta dva juho pogrenita in jo naredita še bolj prijazno jetrom.
Če imamo dieto, ki prepoveduje praženje, začimbe in zelenjavo kuhamo skupaj z lečo. Na koncu dodamo sezamovo ali olivno olje.
Kadar želimo, da je juha bolj bogata, ji na koncu kuhanja lahko dodamo narezan prekajen tofu. Zraven postrežemo z rižem ali rženim kruhom.

Avtorica recepta: Marija Kočevar

Deli z drugimi
Napisala: Jožica Gregorič V svoji mladosti sem se pogosto srečevala z zdravilnimi rastlinami,tako na travniku, kot v kuhinji. Doma nabrana zelišča v obliki čajčka moje mame je bil v zimskih dneh dnevno v ponudbi. S sodelovanjem s podjetjem Soria Natural ter njihovimi zdravilnimi ekstrati sem začela spoznavati resnično moč rastlin. Želja po znanju še več me je pripeljala do izobraževanja Fitoterapije. Tako sem leta 2018 zaključila izobraževanje v Zagrebu kot Fitoterapevtka. Kot Reiki mojster in bioenergijski terapevt pa poskušam rastline zaznati in začutiti njihovo delovanje. Z veseljem delim svoje znanje in svetovanje strankam, ki potrebujejo nasvet.
Preberite še
Bodite prvi obveščeni o akcijah
Prijavite se na e-novice s članki, novostmi in akcijami
Fino se imamo!
Pripravljeno z ljubeznijo
DELOVNI ČAS V BTC:
PON DO PET: 8.00 - 17.00
SOB: 8.00 - 15.00
Se vidimo!
Metta či d.o.o., Italijanska ulica 7, 1000 Ljubljana
@ Copyright Rastoča Jablana