Ingver je čudežna korenina, ki med drugim pomaga tudi pri slabosti
Ingver je učinkovit pri slabosti v nosečnosti in potovalni slabosti, izboljša tudi naš imunski sistem in nam pomaga pri prehladu (predvsem blaži kašelj, če nas kaj "praska" po grlu). Ingver varuje naša prebavila, obnesel naj bi se tudi pri ranah na želodcu. Uporabljamo ga lahko za lajšanje menstrualnih bolečinah in črevesnih krčih. Blagodejno vpliva tudi pri zastrupitvah s hrano. Pomaga proti napenjanju, ustavlja drisko ter zatira črevesne zajedalce. Dobro vpliva tudi na naše ožilje, znižuje holesterol v krvi in znižuje povišan krvni tlak.
Sama sem se z ingverjem srečala, ko me je pestila potovalna slabost. Ingver je odličen sopotnik tako na avtocesti, kot tudi med valovi odprtega morja. Verjemite mi, preizkušena zadevščina. Ingver imam od takrat naprej vedno nekje na dnu torbe, saj nikoli ne veš, kdaj te slabost lahko zopet preseneti. Največkrat uporabljam kandirani ingver s sladkornim posipom. Če vas odbija močan okus, raje poskusite čaje, bonbone in druge pripravke z blažjim okusom.
Doma si lahko sami pripravimo kandiran ingver, če pa imate bolj malo časa, pa lahko kandiran ingver kupite pri nas v trgovini.
Recept za pripravo kandiranega ingverja doma:
Sestavine:
500g svežega ingverja
320g surovega trsnega sladkorja (+ približno 20g za posip)
170ml vode
Postopek:
Ingver operemo, olupimo in narežemo na kocke ali rezine. Na štedilnik damo kozico, vanjo damo ingver in samo toliko vode, da ga popolnoma prekrijemo. Vodo zavremo, nato pa pri zmerni temperaturi ingver kuhamo še 15 minut. pristavimo kozico in vanjo dodamo ingver ter toliko vode, da ga popolnoma prekrije. Vodo zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut.
V drugi kozici zmešamo 170 ml vode in 320g sladkora. Kozico pristavimo na štedilnik in segrejemo. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi, potem pa na nizki temperaturi med nenehnim mešanjem kuhamo še 15 minut, da v kozici nastane sladkorni sirup.
V kozico s sirupom stresemo ingverjeve kocke/rezine in zmanjšamo temperaturo na najmanjšo. Vsebino kozice dobro premešamo. Na nizki temperaturi kuhamo toliko časa, da ingver ne posrka vsega sirupa (približno 10 minut). Med kuhanjem večkrat premešamo.
Ingverjeve kocke/rezine stresemo na peki papir, da se ohladijo. Nato jih potresemo s sladkorjem in premešamo, da se sladkor oprime kock/rezine z vseh strani. Kocke lahko jemo takoj, lahko pa si jih spravimo v kozarček s pokrovom.