Odlično vezivno sredstvo in top za redno prebavo
Indijski trpotec je odlično gostilo in vezivo v jedeh. Uporablja se semena ali luščine.
Ugodno vpliva na raven holesterola in sladkorja v krvi, ima prebiotične učinke in skrbi za urejeno prebavo. Indijski trpotec vsebuje v vodi topne prehranske vlaknine. Semena trpotca v stiku z vodo tvorijo gelu podobno strukturo oziroma sluz, kar spodbudi črevesno peristaltiko. S čiščenjem črevesja ustvari pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij, ki so ključne za preprečevanje kandide. Pri uživanju indijskega trpotca moramo vedno uživati tudi veliko tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru pride do zaprtja. Uporabljamo ga enako kot laneno seme ali chia semena. Za pomoč pri hujšanju damo 1 žlico semen v kozarec vode in ga spijemo pol ure pred obrokom. Semena se v želodcu napihnejo, zato nam dajo občutek sitosti.
Uporabljamo ga lahko za zgoščevanje juh, minešter in smoothijev ali kot vezivno sredstvo za palačinke, polpete, kruh, testo za pico, pecivo. Brezglutenskim izdelkom daje boljšo teksturo in rahlost.
Če jemljete zdravila za sladkorno ali urejanje krvnega tlaka, se pred uporabo indijskega trpotca posvetujte z zdravnikom.