Poštnina 3,50 €. Nakup nad 50 € brezplačna poštnina.
Klikni za skok na akcijo APRIL
menu
menu
{{miniCart.total_count}}

ČIČERIKA

ČIČERIKA
Napisala: Jožica Gregorič 4. March 2020 1 min branja

Čičerika vsebuje veliko beljakovin in cinka, vitamine B, A, C, D, E, minerale kalcij, železo, magnezij, kalij, fosfor in veliko mangana in folne kisline (B12).

Čičerika je stročnica iz rodu metuljnic in je ena izmed najstarejših stročnic. Prvič naj bi jo uporabljali že pred 7500 leti. Najprej so čičeriko gojili in uporabljali na območju Turčije in Grčije, kasneje pa še Italije. Danes prevladuje v indijski kuhinji. Čičeriko je potrebno nujno namakati, lahko pa jo uživamo kuhano, pečeno ali kot sladico ter kalčke. V ponudbi imamo tudi čičerikino moko, ki je brez glutena. 
Kadar čičeriko kalimo, jo je potrebno pred uživanjem nujno pokuhati.
Čičerika vsebuje veliko beljakovin in cinka, vitamine B, A, C, D, E, minerale kalcij, železo, magnezij, kalij, fosfor in veliko mangana in folne kisline (B12). Zato je priporočljiva za športnike in vegane, vegetarijance in sladkorne bolnike.
Čičerika pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja zaradi folne kisline in magnezija. Izboljšuje krvno sliko, pomaga pri odpravljanju slabega holesterola in trigliceridov. Zelo učinkovita pa je pri urejanju prebave, saj veže nase strupe iz črevesja.
Zaradi velikega števila vlaknin in nizkega glikemičnega indeksa je odlična hrana za vse, ki bi radi shujšali ali so na dieti.

Priprava:
Namakanje čičerike: Čičeriko najprej operite, nato jo namočite v 3 do 4x več vode kot je stročnice. Namakajte najmanj 4 ure oziroma najbolje čez noč. Čičeriko kuhajte v sveži vodi, nikoli v vodi v kateri se je namakala.
Hitro namakanje: Čičeriko postavite v lonec z 3x več vode. Postavite na štedilnik in kuhajte do vretja. Ko zavre, odstavite in pustite stati 1 uro. Šele potem začnemo s kuhanjem čičerike.
Po namakanju hitrem ali dolgem se lotimo kuhanja čičerike. Čičeriko kuhamo v slani vodi 3 ure. Kasneje jo uporabimo v različnih receptih. Če nimate časa tako dolgo kuhati imamo v naši trgovini že kuhano vloženo čičeriko v slanici.
Za tiste, ki nimajo časa kuhati čičeriko tako dolgo pa imamo na voljo oluščene in razpolovljene čičerikine polovičke, ki so gotove v 25 minutah.

Recept za pečeno čičeriko:
Kuhamo čičeriko odcedimo, osušimo in jo v olju hrustljavo ocvremo ali pečemo v pečici. Ponudimo vročo, pred serviranjem jo pokapamo z limono.



Deli z drugimi
Napisala: Jožica Gregorič V svoji mladosti sem se pogosto srečevala z zdravilnimi rastlinami,tako na travniku, kot v kuhinji. Doma nabrana zelišča v obliki čajčka moje mame je bil v zimskih dneh dnevno v ponudbi. S sodelovanjem s podjetjem Soria Natural ter njihovimi zdravilnimi ekstrati sem začela spoznavati resnično moč rastlin. Želja po znanju še več me je pripeljala do izobraževanja Fitoterapije. Tako sem leta 2018 zaključila izobraževanje v Zagrebu kot Fitoterapevtka. Kot Reiki mojster in bioenergijski terapevt pa poskušam rastline zaznati in začutiti njihovo delovanje. Z veseljem delim svoje znanje in svetovanje strankam, ki potrebujejo nasvet.
Preberite še
Bodite prvi obveščeni o akcijah
Prijavite se na e-novice s članki, novostmi in akcijami
Fino se imamo!
Pripravljeno z ljubeznijo
DELOVNI ČAS V BTC:
PON DO PET: 8.00 - 17.00
SOB: 8.00 - 15.00
Se vidimo!
Metta či d.o.o., Italijanska ulica 7, 1000 Ljubljana
@ Copyright Rastoča Jablana