Kdo ne pozna kremne bučne juhe? Kaj pa omako, ki lahko služi tudi kot namaz?
Sestavine:
Sestavine:
čebula
česen
1 čajna žlička timijana
pest narezanih posušenih paradižnikov
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 čajna žlička sladke paprike
100 g leče
30 dl vode
lovorjev list
1 žlica tahinija
1 žlica miso paste
1 žlica limoninega soka
1 čajna žlička soli
poper
Za omako:
1 žlica tahinija
1 žlica olivnega olja
1 čajna žlička soli
Bučo prerežemo po dolgem, odstranimo semena, celo premažemo z oljem, malo posolimo in spečemo v pečici na 200°C. Pečemo vsaj 50min, oz. tako dolgo, da postane meso mehko.
Med tem časom pripravimo polnilo:
• V ponvi na olju prepražimo eno čebulo.
• Dodamo nasesekljan česen, 1 čajno žličko timijana in pest narezanih posušenih paradižnikov.
• Ko česen zadiši, dodamo 1 žlico paradižnikovega koncentrata in 1 čajno žličko sladke paprike.
• Dobro operemo 100g rdeče leče in jo dodamo v ponev skupaj s 3dl vode in lovorjevim listom. Pokrijemo.
• Ko je leča skoraj skuhana, primešamo še 1 žlico tahinija, 1 žlico miso paste, 1 žlico limoninega soka, 1 čajno žličko soli in poper.
Spečeno bučo izdolbemo z žlico in pazimo, da pustimo na dnu in ob straneh še dovolj mesa. Bučo nadevamo z lečo, po vrhu pa polijemo z omako.
Omako pripravimo v blenderju:
- Bučno meso
- 1 žlico tahinija
- 1 žlico olivnega olja
1 čajno žličko zeliščne soli
Polnjene buče postavimo nazaj v pečico za 10 - 15min, da se po vrhu še malo zapečejo.
Dober tek!
Avtorica recepta in fotografije je ga.Darja Gantar. Hvala!