Slastna dišeča jesenska jabolčna pita z orehi brez glutena. Pa še veganska je...
Brezglutenska jabolčna pita z orehi / Gluten-free apple pie with walnuts
Vegan and gluten-free
Ceramics are handmade by @clay.elej
The recipe for the crust is inspired by @makingthymeforhealth
Sestavine so zapisane za pekač premera 28 cm.
Za brezglutensko testo potrebuješ sestavine:
300 g (razmaščene) mandljeve moke (ne drobljeni mandlji!)
65 g tapiokinega škroba
145 g margarine
1 žlica sladkorja
ščep soli
2 žlici vode
Sestavine zgnetemo z rokami. Testo za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik. Pekač namastimo in testo pritisnemo ob pekač. Meni je testo razpadalo in je trajalo kar nekaj časa, da se je prijelo ob pekač, vendar ga je mogoče oblikovati. Če so na testu vidne razpoke bo testo med peko tam razpadlo, zato je pomembno, da ga res dobro stisnemo ob pekač. Še enkrat shladimo in nato obteženo pečemo 10 minut na 180 stopinjah.
Za nadev potrebuješ:
1 kg jabolk, olupljena, očiščena in naribana
200 g mletih orehov
sladkor po okusu
cimet
muškatni orešček
1 zvrhana žlica koruznega škroba
Sestavine zmešamo, pokuhamo, da se jabolka razpustijo in napolnimo predpečeno testo. Pečemo 30 - 40 minut.
Za drobljenec potrebuješ:
60 g brezglutenske moke
40 g margarine
15 g sladkorja
Za preliv potrebuješ:
1 konzerva kokosovega mleka
vanilija
Stepeš trdi del kokosovega mleka (nujno daš najprej konzervo v hladilnik) in dodaš vanilijo. Serviraš skupaj z vročim kosom pite.
Avtorica recepta: Anja IG @nosmoothiesplease